Mała kuchnia to problem większości mieszkań w blokach budowanych od lat 60. Wiele z nich jest nieustawnych, ciasnych i słabo oświetlonych. Czy jest sposób, aby temu zaradzić? W jaki sposób sprawić, aby mała kuchnia była funkcjonalna i komfortowa w użytkowaniu, a jednocześnie, aby nie straciła dobrego stylu? Podpowiadamy co zrobić, aby odpowiednio ją zaaranżować.
Jak sprawić, aby kuchnia o małym metrażu była funkcjonalna?
Dużym problemem w małych kuchniach jest niewielka przestrzeń do przechowywania. Rozwiązaniem są wiszące szafki, które nieco ją zwiększają. Jednak sprawiają, że kuchnia optycznie wygląda na mniejszą. Co więcej, po zamontowaniu zlewu, płyty grzewczej i ustawieniu kilku urządzeń AGD okazuje się, że na blatach brakuje przestrzeni roboczej do przygotowania posiłków, a dzienne światło jest mocno ograniczone. Jednak nic straconego, można uporać się z tymi trudnościami stosując kilka prostych reguł.
Kuchnia w jasnych barwach
Podstawową zasadą przy projektowaniu małych kuchni jest zaaranżowanie jej w jasnych kolorach. Dzięki temu, optycznie będzie wyglądała na większą i bardziej przestronną. Biały odbija także więcej światła, dlatego pomieszczenie będzie dużo bardziej słoneczne. Biel można połączyć z kolorami drewna, szarością albo beżem. W małej kuchni nie warto jednak stosować kontrastowych połączeń barw.
W jaki sposób zaaranżować górne szafki?
Sposób na uzyskanie miejsca do przechowywania w małej kuchni jest tylko jeden i są nim wiszące szafki. Jednak znacząco zmniejszają one przestrzeń, powodując, że pomieszczenie wydaje się ciasne i małe. Dlatego projektując je warto zadbać o kilka szczegółów. Przede wszystkim, szafki nie powinny być zawieszone aż po sam sufit. Warto też unikać w całości zabudowanych mebli. Najlepiej, jeśli będą to niskie i przeszklone meble. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie w meblach kilku półek, które dodadzą całej konstrukcji lekkości.
Jak maksymalnie wykorzystać przestrzeń na ścianach?
Powierzchnia małych kuchni jest niewielka, dlatego często pojawia się problem z przechowywaniem przedmiotów. Warto więc maksymalnie wykorzystać całą przestrzeń. Jednym ze sposobów jest umieszczenie relingów, wąskich półek czy taśm magnetycznych do trzymania pojemników na przyprawy albo akcesoriów do gotowania. Dzięki temu, wolne miejsce będzie maksymalnie wykorzystane.
Jak zagospodarować miejsce do spożywania posiłków w małej kuchni?
Czy kuchnia o małym metrażu powinna posiadać stół?, na którym domownicy będą mogli spożywać posiłki. Niestety w małych pomieszczeniach nie zawsze jest to możliwe. Z pomocą przychodzi rozkładany blat, który można rozłożyć tylko na czas jedzenia, a w innych chwilach pozostawić zamknięty. Można również przedłużyć blat kuchenny i dokupić krzesło barowe, aby w ten sposób stworzyć przestrzeń jadalną. Warto pamiętać, że w małej kuchni powinniśmy szczególnie dbać o porządek. Jeśli każda rzecz będzie miała swoje miejsce unikniemy chaosu spowodowanego bałaganem.