Jedno z najczęstszych pytań dotyczących kuchni – czym różni się płyta elektryczna od indukcyjnej? Postanowiliśmy rozwiać wątpliwości dotyczące każdej z płyt, ich zalet i wad.

Jaka jest różnica między płytą indukcyjną a elektryczną?

Płyta elektryczna - Empire kuchnie

1. Budowa

Elektryczne i indukcyjne płyty wykorzystują energię elektryczną do obsługi systemu grzewczego. Jednak elektryczne płyty kuchenne zazwyczaj są wykonane z żeliwa i mają palniki wystające ponad powierzchnię płyty – co może być problematyczne w utrzymaniu czystości.. Indukcyjne płyty kuchenne wykonane są ze szkła i ich powierzchnia jest jednolita i gładka.

2. Działanie

Indukcyjna płyta grzewcza działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Wytwarza ona pole elektromagnetyczne, które indukuje prądy wirowe w naczyniach np. garnkach. W efekcie nie nagrzewa się cała powierzchnia płyty, a jedynie ta, na której znajduje się garnek. To jest główna różnica między płytą indukcyjną i elektryczną, która z kolei nagrzewa całą swoją powierzchnię.

3. Bezpieczeństwo

Jaką wybrać płytę – elektryczną czy indukcyjną? Odpowiedź zależy od tego, jak bardzo bezpieczna ma być Twoja kuchnia. Płyta indukcyjna jest zdecydowanie bezpieczniejsza, bo nagrzewa się tylko w miejscu, w którym znajduje się patelnia lub garnek. Pozostała część płyty pozostaje zimna, w przeciwieństwie do płyt elektrycznych. Tak więc, płyty indukcyjne wydają się być bardziej bezpieczne niż płyty elektryczne.

4. Wydajność i czas gotowania.

Płyta elektryczna wymaga również więcej czasu i energii, aby nagrzać całą powierzchnię płyty. Przekazuje ona ciepło do pomieszczenia, co oznacza, że w kuchni panuje wyższa temperatura. Dodatkowo płyty elektryczne dość długi stygną.

5. Cena zakupu i akcesoria

Cena jest ważnym kryterium przy wyborze płyty grzewczej. Koszt dobrej jakości płyty elektrycznej jest znacznie niższy niż płyty indukcyjnej, jednak koszt jej eksploatacji może być dość wysoki. Warto zauważyć, że do płyty indukcyjnej trzeba używać specjalnych garnków i patelni. Przedmioty wykonane ze szkła czy stali nie nadają się do płyt indukcyjnych, za to świetnie radzą sobie z nimi płyty elektryczne.

6. Łatwość czyszczenia

Łatwiejsze do czyszczenia i odporne na zarysowania, są płyty elektryczne. Nie są szklane, więc nie widać na nich smug. Płyty indukcyjne wymagają znacznie krótszego czasu stygnięcia, co pozwala na czyszczenie niemal od razu po zakończeniu gotowania.

Płyta indukcyjna - Empire kuchnie